Hasil Pencarian  ::  Simpan CSV :: Kembali

Hasil Pencarian

Ditemukan 15 dokumen yang sesuai dengan query
cover
Florentinus Gregorius Winarno
Bogor: M-BRIO press, 2005
641.657 WIN h
Buku Teks  Universitas Indonesia Library
cover
Parmar, Pramila
New Delhi : UBSPD, 1994
641.594 PAR m
Buku Teks  Universitas Indonesia Library
cover
Morningstar, Armadea
Dehli: Motilal Banarsidass Publishers, 2005
641.563 MOR a
Buku Teks  Universitas Indonesia Library
cover
Andrina Putri Syarifa
Abstrak :
Skripsi ini mencoba melihat proses memasak sebagai social performance, yang memaknai memasak sebagai aktivitas bersama. Memahami proses memasak sebagai social performance membentuk negosiasi skenario ‘Our Kitchen’ dimana ruang memasak dapat tersebar dan terintegrasi pada keseluruhan ruang bertinggal. Perkembangan teknologi telah memberi dampak pada pandangan terkait proses memasak, dan terus menerus meredefinisikan bagaimana proses dan ruang memasak dipahami dalam suatu ruang domestik. Proses memasak di ruang domestik awalnya didefinisikan sebagai kegiatan yang hanya dilakukan oleh seorang aktor primer, sehingga menciptakan segregasi antara ruang memasak dan ruang bertinggal lainnya. Memahami memasak sebagai social performance mengangkat berbagai jenis peran, ruang dan objek yang kemudian dapat saling beririsan dalam ruang domestik dan akhirnya berpotensi menghapuskan segregasi ruang yang bersifat patriarkis. Hubungan peran, ruang, dan objek pada skripsi ini dipelajari lebih lanjut melalui studi kasus berbagai skenario ‘Our Kitchen’. Skripsi ini memahami bagaimana ruang memasak digunakan bersama oleh hadirnya berbagai peran memasak, serta menyimpulkan keterkaitan antara hubungan peran, objek, dan ruang memasak terhadap organisasi spasial suatu ruang domestik. ......This thesis aims to explore the process of cooking as a social performance, defining daily cooking as a shared activity in the domestic space The thesis argues that understanding cooking as a social performance forms the negotiated scenario of 'Our Kitchen' where the cooking space can be distributed beyond the kitchen and integrated with the living space as a whole. Technological development redefines how cooking process and space are perceived in the domestic space. The process of cooking in the domestic space was originally defined as an activity carried out by a primary actor, thus creating segregation between the cooking space and other living spaces. Understanding cooking as a social performance raises various types of roles, spaces and objects which can then intersect in the domestic space and potentially eliminate the patriarchal spatial segregation tendencies. Relations of roles, spaces, and objects are studied further in this thesis through the case studies of various scenarios of 'Our Kitchen'. This thesis understands how the cooking space is used together by multiple roles, concluding on the relationship of roles, objects, and spaces of cooking in accordance with the spatial organization of the domestic space.
Depok: Fakultas Teknik Universitas Indonesia, 2021
S-pdf
UI - Skripsi Membership  Universitas Indonesia Library
cover
Abstrak :
Contents Sustainable management of soil resources and food security / R. Lal and B. A. Stewart -- Global food situation and unresolved and emerging issues / Sahla Shapouri, S. Rosen, S. Allen -- World soil resources: opportunities and challenges / H. Eswaran, P.F. Reich, E. Padamanabhan -- Soil resources and human adaptation in forest and agricultural ecosystem in humid Asia / S. Fukawa ... [et al.] -- Pedogenic acidification in upland soils under different bio climatic conditions in humid Asia / S. Fukawa ... [et al.] -- Soil resources affecting food security and safety in South Asia / T.J. Purkayastha ... [et al.] -- Formations and management of cracking clay soils (vertisols) to enhance crop productivity: Indian experience / K. Pal, T. Bhattacharyya, S.P. Wani -- The role of nuclear isotopic techniques in sustainable land management: achieving food security and mitigating impacts of climate change / L. Nguyen ... [et al.] -- New paradigm to unlock the potential of rainfed agriculture in the SAT / S.P. Wani ... [et al.] -- Land degradation / F.O. Nachtergaele, M. Petri, R. Biancalani -- Where do we stand, twenty years after the assessment of nutrient balance in Sub Saharan Africa / E.M.A. Smaling ... [et al.] -- Research needs for credible data on soil resources and degradation / R. Lal.
Boca Raton : CRC Press, 2012
631.4 WOR
Buku Teks  Universitas Indonesia Library
cover
Nandang Mulyana
Abstrak :
Masalah kesehatan pada usia balita di Indonesia yang saat ini dihadapi adalah masih tingginya angka kesakitan dan kematian.Salah satu penyebabnya adalah Infeksi Saluran Nafas Akut (SKRT, 1995). Pola penyakit terbanyak di Puskesmas ISPA 5,05 %, dan dirawat nginap di rumah sakit ISPA 11,16 % di KabupatenfKotamadya se Jawa Barat masih tetap merupakan urutan dua besar setelah cliare (Profil Kesehatan Propinsi Jawa Barat, 2000). Untuk mengatasi masalah Infeksi Saluran Pernafasan Akut (ISPA) pada balita diperlukan upaya program penanganan yang terintegrasi antara masyarakat dan pemerintah. Pelaksanaan program pemberantasan penyakit Infeksi Saluran Pernafasan Akut (ISPA) merupakan upaya untuk mendukung peningkatan kualitas sumber daya manusia serta menipakan bagian clan upaya pencegahan dan pemberantasan penyakit menular (Diijen P2M DepkesRí, 2000). Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui besarnya pola masak sebagai faktor resiko terjadinya Infeksi Saluran Pernafasan Akut (ISPA) pada balita. Rancangan penelitiannya adalah Kasus-Kontrol, dengan jumlah sampel 252 kasus dan 252 kontrol. Teknik pengambilan sampel secara simple random yang dilakukan terhadap setiap kasus ISPA yang berobat ke Puskesmas Garuda dengan kontrol sebagal tetangganya. Hipotesa yang diajukan adalah lnfeksi. Saluran Pemafasan Akut (ISPA) pada balita dapat diterangkan dan faktor resiko pola masak yang meliputi bahan bakar yang digunakan, frekuensi masak, lama masak, ventilasi tempat masak dan keberadaan anak di tempat masak. Analisa yang dipergunakan adalah uji statistik Regresi Logistik Ganda. Kesimpulan penelitian menunjukan bahwa pola masak merupakan faktor resiko terjadinya ISPA path balita. Penggunaan bahan bakar minyak tanah-kayu bakar memupunyai Rasio Odds 4,45 (selang kepercayaari 95 % 2,68 - 740),nilai Attributable fraction 0,59 (selang kepercayaan 95 % 0,50 - 0,66). Frekuensi memasak mempunyal Rasio Odds 3,86 (selang kepercayaan 95 %, 1,91 - 7,81), nilai Attribu.table fraction 0,20 (selang kepercayaan 95 % 0,16 - 0,23). Lama memasak mempunyai Rasio Odds 3,06 (selang kepercayaan 95 % 1,89 - 4,97), nilai Attributable fraction 0,40 (selang kepercayaan 95 % 0,30 - 0,47). Ventilasi mempunyai Rasio Odds 11,93 (selang kepercayaan 95 % 6,83 - 20,84), dengan Attributable fraction 0,52 (selang kepercayaan 95 % 0,50 - 0,94). Keberadaan anak di tempat masak mempunyaí Rasio Odds 4,01 (selang kepercayaan 95 % 2,46 - 6,52) dengan Attributabk fraction 0,46 (selang kepercayaan 95 % 0,38 - 0,52). Selain itu merokok merupakan faktor perancu (konfowider) dengan Rasio Odds 5,16 (selang kepercayaan 95 % 2,32- 11,48), nilai Attributable fraction 0,65 (selang kepercayaan 95 % 0,42 - 0,78). Imunisasi mempunyai Rasio Odds 2,87 (selang kepercayaan 95 % 1,50 - 5,49) dengan Attributable fraction 0,15 (selang kepercayaan 0,09 - 0,19). Adapun saran adalah petugas kesehatan (Puskesmas) hendaknya membenkan penyuíuhan kepada keluarga balita untuk menyedialcan ventilasi yang optimal di tempat masak, menjauhkan anak dan tempat memasak, serta setiap anggota keluarga untuk tidak merokok disekitar balita. Program imunisasi untuk tetap digalakan terutama BCG, DPT dan Campak dalam upaya mcncegah ISPA.
The health problem suffered by under five years old in Indonesia recently relates to the high rates of illness and death. One of their causal factor's reffered to Acute Infection of Repiratory Tract (SKRT, 1995). The most disease pattern at puskesmas (Public Health Center) ISPA 5,05 % and hospitalization at hospital (ISPA 11,16 %) in West Java Regency/Municipality still places the second level after diarrea ( Profil Kesehatan Propinsi Jawa Barat, 2000). A certain effort of handling program which's integrated between society and government needs to be applied to solve Acute Infection of Respiratory Tract problem suffered by under five years old. The application of elimination program towards the disease of Acute infection of Respiratory Tract (ISPA) is a way to support the increasing of human resources quality, beside as a part of preventive methode and elimination attainment againts contagious disease (Dùjen P2M Depkes RI, 2000). The aim of this reseach.is gaining the knoledge of cooking patern as a risk factor towards the accurace of Acute Infection of Respiratory Tract. The design used this research is Case Control, take from 252 sample and 252 controls. The technique conducted in collecting the samples is simple random, which's carried out from each case of ISPA treated at Puskesmas Garuda and its neigbor as a comparison. The hipothesis made is that Acute Infection of Respiratory Tract (ISPA) suffer by under five years old can be explained in relation to risk factor of cooking pattern covering the usage of fuel , cooking frequency, cooking duration of time, kitchen ventilation, and existance of children under five year old in the kichen. Logistic Regression analysis was uses to test the hypothesis in it's Study. The research result shows that cooking pattern is a risk factor of ISPA suffered by under fiye years. The usage of kerosene and firewod as fuel has Odds Ratio of 4,45 (95 % Confidence Interval/Cl 2,68 - 7,40), its value of Attributable fractionis 0,95 ( 95 % CI 0,50 - 0,66). Cooking frequency has Odds Ratio of 3,86 ( 95 % Cl 1,91 - 7,8 1). Its value if Attributable fraction 0,20 (95 % CI 0,16 - 0,23). Cooking duration if time has Odds Ratio of 3,06 (95 % CI 1,89 - 4,97 ), its value of Attributable fraction'S 0,40(95 % CI 0,30 - 0,47). Kichen Ventilation has Odds Ratio of 11,95 ( 95 % CI 683 - 20,84), its imfact 's 0,52 (95 % CI 0,50 0,94). The existance of under five years old in the kichen has Odds Ratio of 4,01 (95 % CI 2,46 - 6,52).Smoking is a conpounding with Odds Ratio of(95 % CI 2,32 - 11,48) and its im1ct fraction is 0,65 (95 % CI 0,452 -0,78). limmunization has Odds Ratio of 2,87(95 % CI 1,50- 5,.49)) and its Attributable fraction of 0,15 ( 95 % CI 0,09-0,19). However, there are several suggestions offered to medical attendant at Puskesmas (Public Health Center) those are : They should give and illumination about the optimum ventilation provided in the kichen to the family member, keeping away their under five years, and the family member must not around their under five years when they smoke. Furtherm, the iniunization program still has to be held continually in order to prevent ISPA.
Depok: Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Indonesia, 2001
T-Pdf
UI - Tesis Membership  Universitas Indonesia Library
cover
Rania Saraswati Wijayakusumah
Abstrak :

Skripsi ini bertujuan untuk menelusuri ruang sensori pada praktik memasak melalui serangkaian operasi yang berhubungan dengan strategi dan taktik dalam mengubah bahan mentah menjadi bahan matang. Sebagai bagian dari keseharian, praktik memasak merupakan praktik yang penting dalam memproduksi makanan yang merupakan kebutuhan dasar manusia. Memasak umumnya bertempat di dapur, begitu pula dapur biasa disebut juga sebagai ruang memasak. Melalui skripsi ini, ruang memasak akan ditelusuri melalui perspektif keseharian sehingga dapat memunculkan layer-layer ruang baru yang berhubungan dengan proses terjadinya transformasi bahan di dalam dapur beserta sensori yang terlibat. Dengan melihat menelusuri ruang sensori pada praktik memasak, maka keterlibatan sensori akan dapat terlihat dalam menghadirkan ruang-ruang baru di dalam ruang memasak dengan strategi dan taktik tertentu yang mempengaruhi.


This thesis aims to explore the space of sensory in a cooking practice utilising a series of operations represented by strategy and tactic in transforming raw ingredients into cooked ingredients. As part of everyday life, cooking practice is an important practice in producing food, which is human’s basic need. Cooking generally takes place in the kitchen, as kitchen can be defined as cooking space. From this thesis, the cooking space will be explored from the perspective of everyday life in defining new layers of new spaces that are related to the process of transforming the ingredients in the kitchen with sensories experienced. In exploring the sensory space of cooking practice, the engagement between sensory in cooking will be seen in defining new spaces in cooking space that are affected by strategy and tactic.

Depok: Fakultas Teknik Universitas Indonesia, 2020
S-pdf
UI - Skripsi Membership  Universitas Indonesia Library
cover
Puteri Shifa Fadhilah Darmawan
Abstrak :
Zak-Kookboekje voor Kampeerders in Indië (1936) merupakan buku resep berkemah di Hindia Belanda karya Cortiana van Rijn. Buku ini menyajikan berbagai resep menu hidangan Eropa (Belanda) dan Hindia Belanda (Indonesia) yang mendapatkan pengaruh budaya Indonesia berdasarkan bumbu rempah-rempah, metode pengolahan hidangan, dan cara memasak hidangan di Hindia Belanda. Masalah penelitian ini adalah bagaimana budaya Indonesia ditampilkan dalam buku Zak-Kookboekje voor Kampeerders in Indië (1936)? Penelitian ini berfokus pada menu lokal berkemah dan percampuran masakan Indonesia dengan Belanda. Tujuan penelitian ini adalah mendeskripsikan budaya Indonesia melalui menu lokal pada saat berkemah dalam buku Zak-Kookboekje voor Kampeerders in Indië (1936) karya Cortiana van Rijn. Metode sejarah diterapkan pada penelitian ini dengan menggunakan konsep mimikri dan konsep akulturasi untuk menganalisis budaya Indonesia dalam buku resep ini. Hasil analisis menunjukkan beragam bahan lokal (rempah-rempah) dalam hidangan utama maupun hidangan penutup, teknik memasak, adaptasi bahan dan percampuran hidangan antara masakan Hindia Belanda (Indonesia) dengan Belanda yang menghasilkan menu yang inovatif, menggugah selera atau lezat. Buku resep menu berkemah ini tidak hanya mencerminkan perubahan dalam kebiasaan makan, namun juga merupakan simbol dari integrasi budaya dan keragaman yang menciptakan toleransi kebudayaan Indonesia dengan Belanda. Kata Kunci: Budaya Indonesia, Bahan Lokal, Menu Berkemah, Buku Memasak, Zak-Kookboekje voor Kampeerders in Indië. ...... Zak-Kookboekje voor Kampeerders in Indië (1936) is a book of recipes for camping in the Dutch East Indies by Cortiana van Rijn. This book presents a variety of European (Dutch) and Dutch East Indies (Indonesian) menu recipes for Indonesian culture using spices, methods of preparing dishes, and how to cook dishes in the Dutch East Indies. The problem of this research is how Indonesian culture is presented in the book Zak-Kookboekje voor Kampeerders in Indië (1936)? This research focuses on local camping menus and a mixture of Indonesian and Dutch cuisine. The purpose of this study is to describe Indonesian culture through local menus when camping in the book Zak-Kookboekje voor Kampeerders in Indië (1936) by Cortiana van Rijn. The historical method by Kuntowijoyo (2013) was applied to this study. In addition, the concept of mimicry and the concept of acculturation are applied to describe Indonesian culture in the camping menu recipe book. After analyzing Indonesian culture in the camping menu recipe book, it was found that there were local ingredients (spices) in main dishes and desserts, cooking techniques, adaption of ingredients and mixing of dishes between Dutch East Indies (Indonesia) and Dutch cuisine which resulted in an innovative, appetizing menu or delicious. This camping menu recipe book not only reflects changes in eating habits, but is also a symbol of the cultural integration and diversity that created tolerance between Indonesian and Dutch cultures.
Depok: Fakultas Ilmu Pengetahuan Budaya Universitas Indonesia, 2023
TA-pdf
UI - Tugas Akhir  Universitas Indonesia Library
cover
Bunga Kalamanda
Abstrak :
Penelitian ini bertujuan untuk memahami bagaimana proses genderisasi yang terjadi pada satu bidang pekerjaan yaitu chef, melalui nilai-nilai maskulinitas yang dikonstruksi di dalam dapur profesional. Masalah penelitian akan dijawab melalui pendekatan kualitatif dan metode penelitian etnografi. Sejumlah data-data lapangan didapat dari hasil observasi, partisipasi observasi, wawancara mendalam dan studi pustaka. Hasil temuan lapangan menunjukkan bahwa konsep maskulinitas dikonstruksi melalui cara bekerja, tantangan kerja, tekanan kerja, yang harus dijalankan dan dilewati oleh para chef, bagaimana mereka merespon setiap kejadian, cara berekspresi dan berperilaku di segala situasi selama bekerja. Dalam praktiknya, laki-laki maupun perempuan juga menemui masalah yang berbeda-beda untuk dapat membuktikan bahwa mereka mampu bekerja di dapur profesional. Memasak yang semula dan sampai hari ini masih dikonstruksikan sebagai pekerjaan domestik perempuan, nyatanya berubah ketika berada di ranah publik. Memasak di dapur profesional tidak lagi memperlihatkan sifat-sifat feminin perempuan. Nilai-nilai maskulin yang dikonstruksi melalui cara kerja chef bukan hanya membentuk identitas maskulin pada setiap individu yang melakukannya, melainkan juga kepada profesi tersebut. ...... This study aims to understand how an occupation is gendered. In this case, chef profession is gendered through the construction of masculinity in a professional kitchen. The research questions are answered with the qualitative approach and ethnography method, while the data are collected through observation, participation of observation, depth interview and literature review. My findings show that the concept of masculinity shaped and constructed within the work’s barriers, challenges, and pressure. It also has something to do with how the kitchen staffs have to deal with all the expected and unexpected situations during work, how they behave and express themselves. Both men and women face different problems to prove that they are able to work in a professional kitchen and they deserve the job. Cooking is considered and constructed as a domestic work and related to women’s work, but as in a public spheres such as professional kitchen, it became a men’s work. Masculinity that has been constructed through the work of chefs, not only represents a masculine identity on the individuals but also represents to the profession itself.
Depok: Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik Universitas Indonesia, 2018
T-pdf
UI - Tesis Membership  Universitas Indonesia Library
cover
Intan Yusan Septiani
Abstrak :
Kegiatan memasak di dapur tradisional (area domestik) sering kali dilekatkan pada diri perempuan dan dimaknai sebagai kewajiban sekaligus bentuk pelayanan perempuan kepada keluarga, pasangan, anak-anak, bahkan orang-orang lain yang berada di dekat kehidupan si perempuan. Dengan kata lain, memasak di ruang domestik merupakan pekerjaan tidak terdefinisi. Namun ketika kegiatan memasak beralih ke ruang publik, berubah menjadi sebuah profesi, dengan area kerja yang disebut dapur profesional. Orang-orang yang bekerja di dapur tradisional diberi predikat chef profesional. Ironisnya, perempuan yang sejak berabad-abad lalu telah lekat dengan kegiatan memasak, justru sulit untuk memasuki apalagi menguasai dapur profesional yang sangat dikuasi dan didominasi laki-laki, mulai dari bidang ilmunya (tata boga) hingga industrinya. Sebagai sebuah keterampilan, memasak sejatinya adalah kegiatan yang dapat dilakukan oleh siapa saja, apa pun gendernya. Pada kenyataannya, kegiatan memasak baik di dapur tradisional maupun dapur profesional, selalu menempatkan perempuan pada posisi yang marginal dan tersubordinasi. Untuk mempelajari mengapa perempuan, yang kerap disebut sebagai “ratunya dapur tradisional”, justru sulit menguasai dan mendominasi dapur profesional. Untuk itu, kami membedah sejumlah penelitian terdahulu yang banyak menganalisis mengenai kehidupan kerja perempuan chef, termasuk berbagai bentuk ketidasetaraan gender di tempat kerja, yakni dapur profesional.    ......Cooking activities in traditional kitchen or in domestic area—which are always supposed to be related to women—are interpreted as obligation as well as a form of women's service to their families, spouses, children, and even other people who are close to women's life. In other words, cooking in the domestic area is an undefined job. Regardless of the fact, when cooking activities shifted to public space, it turned into a professional job, a work area which was later called as professional kitchen. People who work in such a professional kitchen are given the title of professional chef. Ironically, such a professional kitchen, that often thought to be easily controlled by women—who for centuries has always been related to cooking activities—is actually controlled and dominated by men, starting from its academic field (tata boga) to the industry. As a skill, cooking is actually an activity that can be performed by anyone, regardless of gender, not just women. In reality, cooking activities, both in traditional and professional kitchens, always place women in marginal and subordinate position. To learn why women, who are often considered as “the queen of traditional kitchen”, are difficult to control and dominate professional kitchens, we examine a number of previous studies that have analyzed the professional life of female chefs, including various forms of gender inequality in the workplace of chefs or the professional kitchen.
Jakarta: Sekolah Kajian Stratejik dan Global Universitas Indonesia, 2021
T-pdf
UI - Tesis Membership  Universitas Indonesia Library
<<   1 2   >>